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NFDC Response to Examiner’s further questions on S106 and CIL: ED-4 
 
1 This note is prepared by NFDC in response to the issues raised by the Examiner in 

‘Examiner’s request for further clarification regarding the assumption about S106 
requirements with CIL in place ED-4 January 2013’.  The questions posed by the Examiner 
are in boxed test.  The Examiner has asked:  

 

2.1  To ensure that I have properly understood the Council’s position and can come to 

reasonable conclusions in relation to the assumption made in the VA and the wider justification 

for CIL in terms of necessary infrastructure, I would be grateful if the Council could answer the 

following questions.  I have made the questions detailed and specific in the hope of avoiding 

any misunderstanding.  I would expect that they can be answered briefly.  

 

2.2  Are the existing pooled S106 contributions sought in relation to open space calculated 

solely on a pro-rata basis of the extent to which the CS7 standard (in all respects) is not being 

provided on-site?  If not, please explain how, broadly, they are calculated. 

 

2 Yes 
 

2.3  Does the list of open space projects in Appendix A of the IDP enable the policy CS7 

standard to be met by a financial contribution for off-site provision in relation to both informal 

and formal open space in each settlement?  If not, what are the implications?  

 
3 The projects in Appendix A of the IDP1 are those that that have been identified with a clear 

cost and programme.  They will work towards the identified deficiency but will not meet it.  
Further opportunity sites will need to be identified. 

 

Once CIL came into effect: 

 

2.4  Would small residential development sites of less than 0.5ha, where policy CS7 does not 

require any on-site provision (but to which the overall open space standard still applies), have 

their open space requirements fully met solely by paying CIL?  If not, please explain why not. 

 
4 Yes, this is the case.  No further open space contributions will be sought from these 

developments. 
 

2.5  For larger residential development sites (0.5ha or more): 

 

(i) would the provision of the CS7(c) on-site requirement be required to be provided and 

funded by a S 106 in addition to the standard CIL charge or would it be treated as a payment 

in kind for CIL? 
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5 Yes, the provision of onsite informal open space is a separate policy requirement from the 
CIL charge.  Policy CS72 states for sites over 0.5ha: 
 

Policy CS7 (extract): 
 
(c) All new residential developments on sites of 0.5ha or over to provide appropriately designed 
informal public open space on site and to include the provision of designed good quality play spaces; 

 
6 The Council’s viability modelling has taken into account the requirement for this onsite 

provision on sites of 0.5ha (archetypes A,B, C and D) or more within the defined archetypes3 
and states:    

 

“In terms of the viability modelling allowance has been made for on-site open space requirements in 
the density assumptions for archetypes A, B, C and D. The off-site open space and the majority of the 
transport requirements are associated with S106 pooled contributions.” 

 

(ii) if offered by the developer or required by an allocation policy, would the provision on-site 

of the formal play element of the standard be required to be funded by a S106 in addition to 

the standard CIL charge or would it be treated as a payment in kind for CIL?  

 

7 If offered by a developer it could be treated as a payment in kind in accordance with 
Regulation 73 of the CIL Regulations4. 

 

(iii) where the formal play element of the standard cannot be provided or is not required to be 

provided on-site and it is to be provided off-site, would this be required to be funded by a 

S106 in addition to the standard CIL?  

 

8 No, this is within the scope of CIL. 
 

2.6  If the Council expects some or all of the open space standard to be funded by S106 

financial contributions in addition to CIL, to what extent does that undermine the viability 

modelling in the VA?  

 

9 It does not undermine the viability modelling in the Viability study as the provision of onsite 
open space was considered and allowed for as part of the modelling, as set out above. 

 

2.7  Where there is any difference between the answers given and the statements made in the 

Context and Rational Document please briefly explain the reasons for the differences and to 

what answers/statements I am invited to give most weight.   

 

10 This statement should be regarded as superseding any conflicting statements in the Context 
and Rationale Document.  The only conflicting statement the Council is aware of is 
paragraph 7.10 which states5:  

 

7.10  Regulation 73 provides the potential for transfer of land as CIL payment in kind. Where land is 
required within a development to provide built infrastructure and/or onsite open space to support 
that development it will be expected that land transfer will be at no cost to the Council and will 
not be accepted as a CIL payment in kind. 

 
11 This paragraph should have only made reference to ‘informal’ open space and not just 

‘onsite open space’. 
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